May 20, 2011

bila budak U cuti 4 bulan........

asal cuti jeee update blog... asal update blog je mesti cuti......

dah 4 tahun saya menjadi budak U yang sejati...baru hari ni terasa nak belajar cara-cara mengira GPA dan CGPA

setelah saya google untuk pastikan stalker blog saya sentiasa berada di jalan yang benar dan mendapat maklumat yang tepat, maksud GPA adalah Grade Point Average. ala markah korang every sem tu la..

untuk UiTM, grade kite begini:


A + : 4.00
A : 4.00
A - : 3.67
B + : 3.33
B : 3.00
B - : 2.67
C + : 2.33
C : 2.00
C - : 1.67
D + : 1.33
D : 1.00
E : 0.67
F : 0.00

sekiranya anda mendapat grade yang saya warnakan merah ni, lecturer akan menganggap anda sangat berminat dengan subject yang anda ambil, dan anda layak untuk ambil semula pada semester hadapan. tahniah.

keputusan :

Subject

Kredit

Gred

Mata Nilai

Jumlah Mata Nilai

Financial Accounting

3.0

A

4.00

12.00

English Language

3.0

B

3.00

9.00

Prinsip-prinsip Asas Islam

2.0

B

3.00

6.00

Kesatria Negara I

1.0

A+

4.00

4.00

Business Mathematics

3.0

A-

3.67

11.01

Management

3.0

B

3.00

9.00

Fundamental of Transportation

3.0

A

4.00

12.00

cara pengiraan :


GPA = Hasil tambah semua Jumlah Mata Nilai / Hasil tambah semua kredit


GPA = (12.00+9.00+6.00+4.00+11.01+9.00+12.00)/(3.0+3.0+2.0+1.0+3.0+3.0+3.0)


GPA = 63.01/18

GPA = 3.50

tadaaa...da siap kira...senang je nak kira sebenarnya, untuk kira CGPA, sama macam kira purata..

maru Pictures, Images and Photos






7 comments:

cik ateen said...

tu bukan result part 1 dip ko ker??
hahahaha

nur hidayah said...

ateen: hahaha result degree censored sket...kalau result ni belum expired, nak mintak hadiah lah :P

NOOR FATIN said...

c dah failed ek? huu. kat unikl F baru failed. hehe..

aNdi.Hanin::حنين نظوره said...

hahaha...apedaa bajek amik yang DL masa dip part 1 je tuh. XD

butterscotch said...

kucing ngan hamster pon xleh beza ke?..sia2 je pointer tinggi..hehe..

nur hidayah said...

fatin: huhuhu c- failed, c masih suam2 kuku lagi...

hanin: hak3 nak bg example kene la bagi y cemerlang punyer :P

butterscotch: kui3 cikgu xaja pn cane nk bezakan hamster dgn kucing :P

Hisham MD said...

Salam,

Saya ada file excel untuk kira cgpa dan gpa dari sem satu hingga sepuluh.

FREE to use. FREE to share.

Sila click sini atau copy paste " http://padlet.com/wall/8kops91aw1 "


Ok. Bye...

hisham2desa@yahoo.com