February 15, 2012

pasal braces lagi

ada ramai rakan sebaya dan tak sebaya tanya saya pasal gigi besian ni..
ini adalah soalan terkumpul...




1. buat kat mana?


kat UiTM, fakulti pergigian kat shah alam. ape yang korang kene buat, g daftar, buat kad. untuk student dan warga emas adalah percuma. orang luar akan dicaj rm10 rasanya. pastu request kat staff sane untuk masukkan nama anda dalam waiting list rawatan pendakap gigi aka orthodontic. then, staff kat sana akan terangkan lagi panjang lebar.. biasanya korang akan tunggu turn korang at least 2 tahun.




2. how much?

kat klinik swasta paling murah rm5000... tak xtermasuk x-ray, cabut gigi, dan scaling. buat kat dalam UiTM ni kene rm2000 paling murah untuk everything samada korang student atau tak..


3. camne nk gosok gigi?

tengok kat sini... haha betapa malasnya aku nk taip


4. tak sakit ke?


depend kat orang la...bagi aku, seminggu pertama je sakit, xleh nak kunyah sangat.. makan bubur la kau.
buat masa ni masih lagi xde ulser, so..memang depend kat orang la..


5. kenapa pakai braces?
next question.


6. kene cabut gigi ke?
tengok keadaan gigi ko. aku kene cabut 4 batang gigi.. sakit dalam sehari la, kene la pandai2 jaga gigi lepas cabutan.

cara2 nk jaga:

  • jangan minum air panas, air sejuk digalakkan. so makanlah abc lepas cabut gigi
  • jangan kumur2 dalam masa 24jam, kalau boleh jangan gosok gigi pun (ini siyes)
  • jangan makan mende yang keras
  • elakkan kerja2 berat
  • gigit gauze lepas cabutan at least setengah jam, kalau boleh jangan tukar gauze dalam masa setengah jam tu.
saya bukan student dentis kalau salah sila betulkan, ini disampaikan kepada saya selepas cabutan gigi pertama dibuat oleh abang dentis beberapa bulan yang lepas.



ni je la rasanya soalan yang femes... kalau ada soalan lain..sila la komen di bawah ni, gugel sendiri adalah digalakkan. ahak...

21 comments:

Siti Nurhuda Husna Zulkarnain said...

Paling murah harga braces pun ribu-ribuan gitu.

Lepas cabut gigi minum air sejuk eh? Nanti tak menngeliat ke nanti? Huhu.

Sebenarnya sekarang tengah terfikir nak cabut ke tak nak gigi geraham. Segan nak cakap tapi macam dah nazak. Tapi takut nanti tak tumbuh pulak. Huhu.

nur hidayah said...

Huhu kalau doc syorkn cabut, better cabut. Takut jadi kes lain lak.
Lepas cabutan gg kene elakkn minum panas, air sejuk utk buat darah beku kt tmpt cabutan, tutup lubang kt gusi 2 biar cepat baik. Huhu kalau buat semua 2. Mmg 1hari je sakit. Esok da ok

Farrah Hasna said...

heee..tq masukkan link blog saye:-)

nur hidayah said...

farrah hasna: ihik...team braces :)

D`littleye said...

lamanya nak tunggguuuuuuuuu,...macam nak buatt :P

Anonymous said...

Hi berapa lama awak kena tunggu untuk pakai braces ni? :)

= mas si gadis sunshine = said...

kalau nak apply under uitm mmg kena datang uitm shah alam ke?saya dari uitm perak.

Azmira Yusof said...

Salam, kak agak2 bajet sekali buat braces ?

Azmira Yusof said...

Salam , akak sy baru g klinik gg Uitm, then sy dpt waiting list. tk sabar.:)

nazariyah mustafa afifuddin said...

Awak. Kita pon egt nak buat jugak. Awk kne brape lme que? Ke dah buat?

hafizatul sufiah yaacob said...

akak,cam mane erk nak pergi..nak amik bas ape dlm kmpus tu..sy from UiTM Puncak Alam

Anonymous said...

sy ad call..skrg braces dari rm2800..

diyshare.beauty said...

Camne nk call? Weekend dia buka x?

verabeauty said...
This comment has been removed by the author.
verabeauty said...

Na pergi fakulti pergigian atau klinik gigi kt uitm shah alam? Saye pelajar uitm shah alam .

verabeauty said...

Na pergi fakulti pergigian atau klinik gigi kt uitm shah alam? Saye pelajar uitm shah alam .

verabeauty said...

Na pergi fakulti pergigian atau klinik gigi kt uitm shah alam?

verabeauty said...

Na pergi fakulti pergigian atau klinik gigi kt uitm shah alam?

kill ua said...

Pergi shah alam aje..dorang tu link

kill ua said...

Sbb uitm s aalam ada fakulti pergigian..kalo ad kat perak fakulti pergigian..situ sudeh

The Winkiez said...

@azmira yusof
Awk, camne nk taw dpt waiting list ? Die bg ape2 surat x ?